Практика Давання

Оновлено: 4 груд. 2021

ANDREY SHOSTAL;·SUNDAY, OCTOBER 9, 2016


Церкви, деномінації та окремі християни зайняли кілька позицій щодо давання. Дехто наполягає, що десятина заповідана новозавітним віруючим так само, як і для народу Божого у Старому Завіті. Інші заперечують, наполягаючи, що народ Ісуса Христа не прив'язаний до старозавітної десятини і що у Христі давання має бути добровільним.

дією, що випливає з відкритого і готового серця. На чому ж маємо зупинитися ми? Яку позицію нам слід зайняти в нашій практиці давання, щоб не набути законницького тону і, з іншого боку, не залишити вибір на розсуд світогляду індивідуалізму? Чому ми маємо розглянути десятину?


Для багатьох із нас десятина стала практикою протягом усього нашого християнського життя, але ми не можемо робити це нашою заслугою анітрохи. Для нас це природна звичка, набута через вплив вчення церкви, де десятина є само собою зрозумілою. Але зараз, згодом, нам треба знову поставити собі це питання: чому десятина?

З Писання не випливає, що 10% є найкращою метою для нас. Насамперед, практика давання десятини хоч і була дуже стародавньою (див. приклади з Авраамом у Бутті 14:20 та Яковом у Бутті 28:22), але не була універсальною у старозавітні часи. Найбільш ранній перелік закону (Вихід 20-23) не згадує про неї.


По-друге, Новий Заповіт не дає наказу давати десятину. Ми припускаємо, що ранні (єврейські) християни продовжували свою практику давання десятини у храмі, одночасно знайшовши нові можливості для того, щоб давати і християнській громаді. Що стосується християн із язичників, то Єрусалимський собор вирішив, що язичники не повинні виконувати закон

Мойсеїв щоби стати християнами. Насправді у Новому Завіті практика

десятини описується тільки в Євреїв 7, де обговорюється десятина Авраама (Буття 14), і в деяких євангеліях, де практика десятини критикується (Єв. Марка 12:41-44, Єв. Луки 21:1-4).

З іншого боку, Новий Завіт не заперечує десятину. Коли Ісус критикує фарисеїв і книжників за скрупульозне давання десятини і в той же час ігнорування найважливіших питань (Єв. Матвій 23:23), Він не критикує десятину. Насправді він каже їм, що вони мають практикувати найважливіше, не знехтуючи десятиною. І хоча ніде християни не прив'язуються до десятини, у той же час Новий Завіт не вказує, що ми маємо давати менше 10%. Ми вільні у відповіді Христові. Закхей, якого Лука виділяє як приклад відгуку на Євангеліє, віддає 50%, а один із зразків Марка, бідна вдова, віддає 100%, «всю їжу свою» (Єв. від Марка 12:41-44, Єв. від Луки 21: 1-4).


Давайте подивимося на п'ять призначень десятини, чотири з яких ґрунтуються на Старому Завіті, а одне знаходиться у Новому Завіті.

Десятина зазначає та проголошує, що ця земля – Господня. «Господня земля, і що наповнює її», - говорить Псалом 23:1. Людство створене як Божі агенти, щоб ретельно «обробляти і зберігати» цю землю (Буття 2:15). Бог повів ізраїльтян у землю обітовану і розділив її між ними, залишаючись водночас її власником. Багато вказівок закону щодо землі - суботній рік, наприклад, коли земля мала

спочивати (Вихід 23:10-11), нагадує Божому народу, що земля йому не належить.


Повторення Закону описує таке використання десятини: о 14:22-27 (пор. 12:5-19), десятина від плодів землі та худоби повинна використовуватися для радісної домашньої трапези, бенкету на честь благості та щедрості Бога, якому земля належить. Десятина нагадує нам, Хто наш Дайатель!

Десятина допомагає заповнювати потреби бідних та голодних. Безпосередньо

після попереднього уривка з Повторення Закону 14 вказується ще одне

призначення десятини. Кожен третій рік десятина мала даватися нужденним - тим, хто випадав із соціальної структури Ізраїлю:

прибульцям, сиротам, вдовам та левітам, які на час цього закону були позбавлені землі і, можливо, стали безробітними (14:28-29).


Повторення Закону 26:12-15 базується на цьому призначенні і знову пов'язує його з усвідомленням того, Хто насправді володіє землею. Починаючи з часів Виходу, Бог був захисником і покровителем бідних. У Новому Завіті Бог в Ісусі Христі ототожнив Себе з тими, хто є голодним, нужденним або залишеним. Десятина націлена на участь у Божому співчутті. Десятина підтримує служіння народу Божого. З ранніх днів Бог відокремив одне з дванадцяти колін Ізраїлю, коліно Левія, для особливої ​​ролі у житті Свого народу. Це коліно, якому не було дано його

власного земельного наділу, було розпорошено серед інших колін для загальної користі. Левити підтримувалися десятиною (Числа 18:21-32). Зі свого боку, Левити повинні були давати 10% від отриманого ними для підтримки служіння священиків (Числа 18:25-28). Ісус підтверджує той

принцип, коли Він посилає учнів як місіонерів (Єв. Матвій 10:9-11). Праця Євангелія, будь це праця місіонерів, пасторів, лідерів служінь або спільна робота всієї церкви, потребує ретельного управління ресурсами. Десятина заповнює цю потребу.

Десятина допомагає протидіяти споживчому мисленню. Ми живемо в суспільстві, яке бомбардує нас посланням, що ми «потребуємо» того, щоб споживати більше і більше. Нам важко сказати: "Мені достатньо".

Старозавітний автор застерігав нас щодо такого мислення: “...злиднів і багатства не давай мені, харчуй мене насущним хлібом, щоб переситившись я не зрікся Тебе і не сказав: хто Господь? і щоб збіднілий не став красти і вживати ім'я Бога мого марно. (Приповісті 30:8-9)

Ісус застерігає подібним чином: «...дивіться, бережіться любощів, бо життя людини не залежить від достатку його імені.» (Єв. Лука 12:15). Десятина, взята від доходів, може бути гальмом для наших апетитів та протестом проти культури споживчого ставлення.

Десять відсотків, звичайно, не є єдиним належним заходом для цієї потреби або для інших вищезгаданих потреб. Часто самотні батьки, християни, які перебувають у шлюбі з подружжям, що не відвідують церкву, можуть давати тільки невеликий відсоток. Для них менший відсоток може бути справжньою жертвою. З іншого боку, може

потрібно набагато більше 10%, щоб кинути виклик споживчому відношенню в інших людях.

Десятина може бути проголошенням повної самовіддачі нашого Господа

Ісуса. Через все Писання Бог демонструє всепоглинаючу любов до Його скорботного народу. В Ісусі Христі ця любов реалізується найбільшою мірою. У 2Кор. 8:9 Павло використовує це

протиставлення багатства та бідності для опису самопожертви

нашого Господа Ісуса Христа:


«Бо ви знаєте благодать Господа нашого Ісуса Христа, що Він, будучи багатий, зубожів за вас, щоб ви збагатилися Його злиднями».


Тепер ми належимо Йому: «…ви не свої… бо ви куплені дорогою ціною» (1 Коринтян 6:19-20). Христос віддав себе у любові на 100%, і ми належимо Йому на 100%. Десятина може бути способом сповіщення 100%, які віддав Ісус, і знаком 100%, які належать Христові.


#tithe #giving

17 переглядів0 коментарів